Пам`ятка приходить до хрещення

храмТаїнство є священне дію, в якому через якийсь видимий зовнішній знак, невидимо, незбагненним для нас чином, подається нам благодать Святого Духа, або рятівна сила Божа.

Господом засновані були таїнства. Таїнство Хрещення найнеобхідніше. Воно служить дверима в Церкву Христову: тільки прийняв Хрещення людина може стати членом Церкви, і тому Хрещення називається ще «духовним народженням». Для нехрещених закриті ворота раю. Сам Господь сказав: «Якщо хто не народиться від води і Духа, не може увійти в Царство Боже» (Ін. 3.5). Але і тут, на землі, нехрещений людина для Церкви як би не існує: на нього не діє благодать, що подається в інших таїнствах, за нього не можна молитися в Церкві, його не можна поминати ні за життя, ні після смерті, його не можна відспівувати. З точки зору Церкви у нехрещених людини немає навіть імені, тому що і саме ім`я дається при Хрещенні.

Покаяння і віра необхідні умови для прийняття таїнства Хрещення. Розкаюваний людина усвідомлює свої гріхи і розуміє, яку велику милість являє йому Бог в таїнстві Хрещення, прощаючи все беззаконня.

Віра потрібна для усвідомлення, що тільки Христос може звільнити його від гріхів, бо Христос взяв на Себе гріхи всього світу, «щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне» (Ін. 3.16). Для кожного християнина Христос повинен бути центром, осередком всього його життя, і будь-який ухилення від цього центру - це гріх, зрада Христу, порушення обітниці вірності Йому, даного при хрещенні. Ухилення досить численні, бо людина по немочі і по злобі диявола і після Хрещення не перестає грішити. І потрібен подвиг, потрібна довга боротьба з гріхом, нерідко все своє життя, на шляху духовного вдосконалення і порятунку. Іншого шляху немає.

таїнство хрещення

Хрещення є таїнством, у якому віруючий, при триразовому зануренні тіла в воду, з покликанням Бога Отця, і Сина, і Святого Духа, вмирає для життя плотського, гріховного, і відроджується від Духа Святого в життя духовне, святе.

Звернення дорослої людини буває рішучим або поступовим, але благодать Таїнства освячує і закріплює духовне переродження. при хрещенні ж дітей, не мають свідомої віри, теж всевается насіння благодатного життя, що приводить до повного переродження хрещеного, за умови належного християнського виховання.

Хрещення немовлят відбувається по вірі хрещених батьків, однак це не виключає необхідності приготування до хрещення, по-перше, тому, що події, що викликали Церква до життя, до буття, відбулися в дійсності, а, по-друге, Церква сама - є приготування, так як готує нас до життя вічного. Батьки, восприемники моляться за дітей, впевнені, що Господь може дати їм різні блага.

При Хрещенні в хрест відбуваються незабутні зміни: він звільняється від влади первородного гріха, і сатана виганяє з його серця. Можливість диявол залишається, але він перебуває як би зовнішнім людині. Звідси неминучість зберігати обітниці, дані при Хрещенні, а талант, даний в Таїнстві, як заставу нового життя примножується шляхом особистих зусиль, іноді подвигом усього життя.
Обряди, що передують хрещенню1. Молитви в перший день, по внегда родити дружині отроча
Три молитви. У них виражається радість, вступу в світ нової людини і одночасно - печаль про зіпсованість світу гріхом. Зачаті ми все в гріху, бо неминучим елементом зачаття стала хіть. Народження дитини - це радість, але разом з тим - «недуга і слабкість», страждання і біль.

Вони містять також прохання про прощення, тому що тільки Божественне прощення - це і виконане у Христі - може очистити цю радість, відновити її в усій повноті, зробити перший день життя початком порятунку. Церква дарує матері прощення, яке завжди є перехід в життя, спокуту Христа, в радість і повноту, «огороджувальні ангелами світлими і сяючими»

2. Молитва під еже назнаменоваті отроча, ті, хто приймає ім`я у осмий день народження свого
Ім`я людини виділяє його з мільярдів інших людей і стверджує одиничність і неповторність його особистості, бо і за нього був розп`ятий Господь наш Ісус Христос. Син Божий має людське Ім`я, бо Він є Особистість, і Церква в обряді наречення імені визнає єдиність цього конкретного дитини, який здобув Божественний дар особистості. Співвідносячи його зі Святим для нас Ім`ям Божим, Церква показує, що кожне ім`я свято, бо освячено людським Іменем Самого Христа. Це ім`я чада Божого, створеного і призначеного для особистого спілкування з Богом, особистої участі в Царстві Божому, якому не буде кінця.

У всі часи ім`я християнина вважалося святим, і тому з самого дитинства його вчили поважати своє ім`я. Так народилася традиція давати крещаемому ім`я якого-небудь святого, який стає, таким чином, його небесним покровителем і заступником. У цьому виразився досвід Церкви як «Товариства святих» - впевненість в тому, що єдине справжнє призначення і покликання людини є святість.

3. Молитва дружині породіллі, по четиредесяті днех
Породіллям вхід в храм забороняється «за звичайним законом природного очищення» протягом сорока днів, що є для неї як би печаткою первородного прокляття жінці.

У сороковий день мати має бути біля входу в храм, тримаючи на руках немовля, готова принести його і своє материнство Богу, священик словами молитви звертає погляд її на ікону Матері Богонемовля Ісуса, Яка будучи Пречистою Дівою і, не потребуючи в очищенні, підкоряючись Закону, принесла у святиню Свою Дитя, істинного законоположник. У своїх молитвах Церква об`єднує ці два материнства, наповнює людське материнство неповторною радістю і повнотою Божественного Материнства Марії. Немовля, Якого Вона носила і з Яким як Мати була повністю з`єднана, виконав Її благодаттю. І тепер ця благодать наповнює Церква і її отримує кожна мати, що приносить своє дитя Богові.

Хрещені батьки - восприемники



Звичай мати хрещених батьків при Хрещенні перегукується з найдавнішого апостольській традиції.

За Требнику, необхідним вважається тільки один хресний батько - чоловік для крещаемого особи чоловічої статі або жінка для особи жіночої статі. Але по вкоріненою традицією буває двоє хрещених батьків: чоловік і жінка.

При Хрещенні немовлят восприемники приносять і тримають на руках своїх хресних дітей протягом усього чинопослідування, причому, якщо хрещених батьків двоє, то хлопчика може тримати хрещена мати, а дівчинку - хрещений батько аж до занурення в купіль. Після триразового занурення немовляти у купіль, він повертається на руки своєму хрещених батьків (того ж статі, що і дитина), який повинен мати в руках чисту пелюшку або рушник, щоб витерти тіло дитини. Воспріємник повинен знати Символ віри і прочитати його в відповідний момент-крім того, він дає відповіді на вопрошения священика про зречення від сатани і поєднанні з Христом. Згодом, після досягнення дитиною свідомого віку, хресний батько повинен пояснити йому основи Православної віри. Ці обов`язки передбачають, звичайно, що сам хресний батько - хрещений і православно віруюча людина, знайоме зі змістом Святого Письма, що знає основні молитви, який відвідує церковні богослужіння.

Не допускаються до воспріемнічество монахи і монахіні- також і батьки не можуть бути хрещеними власних дітей. Взагалі подружжя не може бути хрещеними батьками одного немовляти, але при цьому чоловікові і дружині дозволяється бути хрещеними різних дітей одних і тих же батьків, але різночасно.

В крайньому випадку допускається Хрещення і без хрещених батьків, тоді сам священик вважається хресним.



Автор: Zavet.ru

Джерело: Zavet.ru

Обговорити на форумі



Оцініть, будь ласка статтю
Всього голосів: 53