Як правильно підготуватися до хрещення дитини.

Християнство говорить, що хрещеного людини до кінця життя буде супроводжувати його захисник - ангел-хранитель, який буде наставляти його і підтримувати у всіх життєвих ситуаціях.як підготується до хрещення дитини
Саме з таїнства хрещення починається шлях християнина, який дозволяє тепер людині стати повноправним членом Церкви Христової і брати участь тепер і у всіх інших таїнствах: миропомазанні, вінчанні, сповіді і причастя та ін. До речі, Хрещення Господнє один з найбільш шанованих свят у Православ`ї. Як підготуватися до хрещення дитини правильно?

Хрещення дітей в церкві що потрібно знати і мати.

Варто зазначити що це таїнство не має таких суворих обмежень, як інші, оскільки здійснюють його в будь-який день тижня, в тому числі пост і свято. Адже це така радість прийняти нового члена Церкві.от свого народження. Знову ж це правило не є суворим. Хворіє або недоношеної дитини можна хрестити і раніше, але не раніше 8-го дня для хлопчиків і 15-го дня для дівчаток. Часто навіть в пологових будинках тепер з`являються міні - хрестильні, де можна провести хрещення дитини

Єдино, що мама не буде допущена до участі в цьому таїнстві, оскільки повинна пройти 40-денний очищення (фізичне і духовне). І після закінчення 40 днів мати повинна прийти в храм і взяти очисну молитву у батюшки. Але навіть і після 40 днів, ви самі можете призначити термін і час, коли вирішите охрестити ваше чадо.

Багато батьків бояться, що малюк ще малий для таких церемоній і намагаються відкласти на потім, коли дитина трохи підросте. Повірте, затягувати не варто. Чи не одна дитина не замерз, не потонув і не помер з голоду за час здійснення таїнства, не помер від недосипання і ін.

Подумайте про плюси: дитина отримує надійного захисника, якщо дитина захворіла, ви можете замовити треби про його здоров`ї. Одна справа материнська молитва, але коли з вами моляться і віруючі всього храму, це набагато действеннее- малюк може брати участь в причасті, що так само сприятливо позначається на його духовне і тілесне здоров`я.

Кажуть, що дітей, яких батьки часто причащають (краще щонеділі) до 7 років, Господь бере під особливий опеку- з них не виростуть злочинці і наркомани та інші "занепалі" особистості. Оскільки, навіть збившись зі шляху в зрілому віці, душа людини не може забути з`єднання в причасті з Господом і такі люди повертаються на істинний шлях.

Ну і, врешті-решт, плюс на користь раннього хрещення полягає в тому, що якщо ваша дитина дуже хворий, і їх врятувати, часто хрещення і часте причастя допомагають повернути втрачені життєві сили. Але навіть, якщо Господу захоче покликати вашого малюка до себе, то він піде в рай і стане вашим ангелом і захисником перед Богом. Чи не хрещені померлі діти раю позбавляються, хтось каже що вони йдуть в пекло, оскільки розплачуються за гріхи батьків, хтось стверджує, що вони знаходяться в особливому місці, але це і не пекло і не рай, а душа їх мучиться в неможливості з`єднання з Богом. Так подумайте, чи хочете ви всього цього вирішити свою дитину, відкладаючи хрещення.



На кінець-то, нещасні випадки з летальним результатом ніхто не відміняв. Ну не будемо про похмурому, це все-таки радісне і велике таїнство. До речі моєму синові було 21 день, коли його хрестили.

Скільки триває хрещення дитини в церкві? Найчастіше від 30 до 40 хвилин. Все залежить від батюшки. Може пройти і швидше.

Кум та кума. Що повинні знати хресні перед хрещенням?

В день хрещення у малюка з`являються духовні батьки, по-церковному - восприемники. Хрещеним може стати православний хрещений, який вам подобається. Постарайтеся вибирати нема з числа родичів і бажано, щоб наставники були повнолітні.
Ще однією вимогою останнім часом стала воцерковлення хресних, бажано, щоб ці люди знали основні молитви: Символ віри, Отче наш, Трисвяте і прийняли сповідь з причастям перед хрещенням дитини. Це так важливо бути всім духовно чистими в цей день. До речі, подібне знати і пройти не поміщає і батькам.

Часто запитують: чи може вагітна жінка бути хрещеною. Дитина - Божий дар, тому такий вибір Церквою тільки вітається.
У нашому суспільстві склалася традиція вибирати двох хресних (вони стають кумами). Мало хто знає про те, що духовним батьком немовляти є людина однієї з ним статі. З нього і попит за дитину. Другий хресний виконує формальну функцію. Тому дозволяється для дівчинки запросити тільки хресну, а хлопчику - хресного.
Вибираючи наставника малюкові, керуйтеся не тільки поняттями спорідненості чи дружби. Подумайте: чому він зможе навчити дитину? Чи підтримає дитини у важкій ситуації, помолитися чи нарівні з батьками за дитину?

Підготовка до таїнства.



Вибір храму залежить тільки від переваг батьків. Роблять це для того, щоб дати можливість батькам усвідомити всю важливість того, що відбувається. Таїнство в такій обстановці проходить спокійніше, навіть якщо одночасно хрестять кілька діточок.

Головні учасники обряду - малюк, священик і хресні. Щоб допомогти їм впоратися з новими обов`язками, проводяться бесіди з батьками і хрещеними. Майбутнім духовним наставникам дитини напередодні важливої події необхідно сповідатися і причаститися.

Якщо малюка хрестять раніше 40-го дня з моменту народження, мамі заходити в храм не дозволяється. Потім мама може брати участь в таїнстві, але перш священик прочитає над нею спеціальну дозвільну молитву.

Необхідний мінімум для хрещення - що потрібно і як підготуватися до хрещення дитини.

Заздалегідь підготуйте для нього все необхідне!

  1. Можна купити хрестинну сорочечку або цілий хрестинний набір
  2. Знадобиться нове біле Рушничок, зване Крижми. Зараз у продажу є спеціальні махрові куточки рушники для хрещення. Запам`ятайте, освячені предмети повинні зберігатися. А не використовуватися в побуті.
  3. Хрест вибирається за смаком, який метал ви віддасте перевагу - це ваша справа, але навіть алюмінієвий хрестик має величезну силу. Слідкуйте за православними нормами: розп`яття на хресті обов`язково, ніякої заміни камінням та іншими прикрасами. Розіп`ятий Христос повинен бути на будь-якому хрестику, призначеному для хрещення. А на звороті напис "Врятуй і збережи", інакше це просто ювелірна прикраса і не більше. Куплений хрест в магазин, тоді подбайте завчасно освятити його. Вибирайте хрестики з трохи закругленими кінцями, щоб малюк не подряпав ніжну шкіру. Повісьте хрестик на мотузочку з бавовняної пряжі. Хто повинен купувати хрестик? Найчастіше хресний, а хрещена - вбрання для хрещення, але цим можуть зайнятися і батьки.
  4. ланцюжок ненадійна. Малюки люблять смикати її руками, а тому можуть порвати.

Можете і самі зшити всі необхідні речі.

Вибираючи одяг для хрещення уважно поставтеся до:

  • Тканини, краща бавовна, льон, шовк, щоб шкіру малюка ніщо не дратувало.
  • Колір. Краще вибрати світлі кольори, оскільки, хрещення - це свято.
  • Фасон. Найкомфортніше вашому ангелика буде в довгій, вільного крою сорочці. Та й мамі легше зняти її.
  • Декорування. Мінімум обробки і прикрас. А то крихітка затягне це в ротик.

Як привітати з хрещення дитини?

Це радість для всіх близьких, часто в цей день поєднують так зване "обмивання п`ят". Як святкувати хрещення - особливих вказівок немає, але відповідно до церковних традицій, православні свята - спокійні, без зайвого пиття вина і об`їдання. Все по домашньому просто і скромно. Взагалі краще організувати скромний обід для родичів і хресних, краще без м`яса і вина, це все-таки не мирської свято.

Що подарувати: 

  • Найчастіше дарують пам`ятні сувеніри: срібні ложечки іменні, іконки, браслетики з ім`ям, православні дитячі книжки і казки.
  • Популярні наборчики для створення відбиток ручок і ніжок, барвисте видання казок, підписку на журнал для батьків.
  • Ніхто не відміняв практичні подарунки: постіль, комбінезон, пеленальний столик.
  • Батьки підкажуть, у чому саме вони потребують.
  • Можете подарувати гарний альбомчик або рамочку
  • Існує традиція обдаровувати кумів. Підносять невеликі презенти: солодощі, іменні серветки, молитовники. Багато хто забув про цей звичай, але йому вже кілька сотень років. Наші предки усвідомлювали, яку відповідальність взяли на себе духовні батьки малюка, і дякували за це подарунками.

Прикмети на хрещення.

Так часто віра переплітається з прикметами, іншими словами, забобонами. Розберемося де правда, а де ні.

  • Чоловік і дружина не хрестять одночасно одну дитину. Чи не правда! Цей міф виник через традиції брати в куми двох чоловік. Але відповідальність духовну несе тільки один. Перешкод до хрещення подружжям одного малюка немає. Це ж стосується і свідків у таїнстві вінчання. Запам`ятайте марновірство не береться православ`ям, все в руках Божих.
  • Жінка повинна першим хрестити хлопчика, дівчинку вона віддасть своє щастя. Забобон, що не має відношення до православ`я.
  • Дитину старше 7 років перед хрещенням бажано сповідати і причастити. Це помилка! До всіх церковних таїнств допускаються тільки хрещені люди.
  • У одного хресного може бути кілька хрещеників! Однак пам`ятайте, що це серйозна відповідальність, вам доведеться молитися за цих дітей, навчати їх правилам православ`я, їли цього не роблять батьки, причащати. Чи готові ви до цього? У савдеповскіе часи, коли Церква була під забороною, в таїнстві брали участь ті, хто знаходився в цей момент поруч, часто службовці церкви.
  • Якщо малюк нехрещений, писати в церкві записочки про його здоров`ї не можна. Це абсолютна правда.

Хрещення дитини дуже важливе і серйозне таїнство і підійти до цього питання потрібно з усією відповідальністю. Тепер ви знаєте, як підготуватися до хрещення дитини правильно. Так, береже вас Бог!



Оцініть, будь ласка статтю
Всього голосів: 97